Pinnacle N10

PH+ Architects draws on the local north-London context in a three-part residential development

Buildings.

Photos
Timothy Soar 

The Pinnacle N10, by architect pH+, is a mixed housing scheme that steps down to follow the topography of its sloping site in Muswell Hill, north London. The design draws on the architect’s detailed analysis of the local Edwardian context, to suggest a modular reinterpretation of the surrounding housing stock.

Ampetheatre

The development is divided into three separate blocks, which are adjusted as they descend the hill, with each addressing the particular conditions of its location. The first section comprises the conversion of an existing building, previously a restaurant and night club, into eight new flats, with a community and commercial space below. This was originally intended to house the London Centre for Children with Cerebral Palsy (LCCCP), whose existing building previously occupied the furthest end of the site, but was considered no longer fit for purpose. The LCCCP, now renamed ‘CPotential’, will relocate instead to a site on the north side of Muswell Hill in a new-build timber structure, also designed by pH+ Architects.

Buildings.

In the central part of the scheme, a row of six modular houses steps down the hill, articulated by a series of deep recesses that form terraces for the occupants. The reveals are lined with metal panels that differ in colour, with the palette extending to interior details, providing each home with its own identity. In the third part of the development, to the north-east, a horizontal block contains 14 apartments with a distinct saw-tooth profile at the rear, designed for views and to prevent overlooking of the neighbouring gardens.

Materials and detailing are high quality, and correspond to the character of the local context. The brickwork for the new build is laid in a Raking Monk bond (creating diagonal stripes visible from a distance) that provides a contemporary aesthetic, cascading easily with the stepping profile. New brick interventions in the refurbished building are laid in Flemish bond. No bricks were cut on site, which brought significant cost benefits, while stone banding was made from the largest possible pieces and cut to accentuate the diagonal topography of the site. The overall intention was to echo the rich sculptural quality of the neighbouring houses but without resorting to pastiche.

Additional Images

Credits

Architect, landscape architect
pH+ Architects
Structural engineer
Mason Navarro Pledge
Services engineer
Sweco
Client, project manager
Jamm Living

Brick
Wienerberger
Cladding
Creative Aluminium Solutions
Stone banding
Craftstone

2017-12-08T11:58:15+00:00

Explore more